8 STADIONS UIT DE QATAR WORLD CUP 2022

De FIFA World Cup Qatar 2022 is om vele redenen uniek . Allereerst is het de eerste keer dat de FIFA World Cup op het Arabisch Schiereiland wordt gehouden. Ook zal Qatar het eerste islamitische en Arabische land zijn dat de FIFA-wereldbeker organiseert .

Deze FIFA 2022 Qatar World Cup wordt gehouden in de maanden november en december. Dit in tegenstelling tot de normale verblijfsuren in de maanden mei, juni en juli. Een ander belangrijk verschil is het feit dat het toernooi aanzienlijk korter zal zijn en wordt verkort tot 28 dagen met de finale gepland op 18 december 2022.

De verandering van het seizoen van zomer naar winter is te wijten aan het zwoele weer van Qatar. Met maxima van 41°C in de zomer.

De FIFA World Cup Qatar 2022 zal tevens het laatste toernooi zijn waaraan 32 teams zullen deelnemen. Op weg naar het FIFA Wereldkampioenschap 2026 zullen er in totaal 48 teams strijden.

DE STADIONS

Zoals bij alle FIFA World Cups, zal de gastheer, Qatar, gastheer zijn van meerdere ultramoderne stadions. Veel daarvan zijn speciaal ontworpen voor de FIFA World Cup Qatar 2022!

Er komen in totaal acht stadions met een capaciteit tussen de 40.000 en 80.000. Zeven van deze stadions zijn of worden speciaal voor het toernooi gebouwd. Het andere stadion onderging een grondige renovatie om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor 40.000 internationale voetbalfans.

1. AL KHALIFA INTERNATIONAL

Gebouwd in de hoofdstad Doha in 1976, is het volledig gerenoveerd en verbouwd. Het stadion is in 2017 heropend en heeft sinds de opening verschillende sportevenementen georganiseerd. Een van de belangrijkste elementen van de nieuwe technologie die in dit stadion werd verwerkt, was de koeltechnologie . Dit is bedoeld om zowel fans als spelers koel te houden die misschien niet gewend zijn aan het warme weer van Qatar .

De capaciteit van Al-Khalifa International is 40.000 en is bestemd voor de halve finales van de FIFA World Cup Qatar 2022.

2. AL JANUB

Al-Janoub ligt vlakbij de kust in de stad Al-Wakrah . De capaciteit van dit stadion is ook 40.000 met de bedoeling om de halve finales van de FIFA-wereldbeker te organiseren. Al-Janoub is speciaal gebouwd voor de FIFA World Cup in Qatar en opende vorig jaar, waardoor het het eerste nieuw gebouwde stadion is voor de FIFA World Cup 2022.

De architect van dit stadion is de Iraakse Zaha Hadid . Hij zei dat zijn ontwerpen waren geïnspireerd door de aard van de kustvaart, maritieme handel en visserij.

3. ONDERWIJSSTAD

De Education City, ook gehuisvest in de stad Doha , de hoofdstad van Qatar, zal worden gebruikt voor het hosten van wedstrijden van de FIFA World Cup 2022 tot de kwartfinales.

Met een capaciteit van 40.000 . Een van de beste dingen van dit stadion is dat Qatar na afloop van het WK 20.000 Education Cities-stoelen zal schenken aan ontwikkelingslanden.

Er waren plannen in 2020 om dit stadion te laten zien door een internationaal toernooi te organiseren met Portugal, Kroatië, Zwitserland en België . Vanwege de wereldwijde pandemie van het coronavirus moesten deze echter worden uitgesteld.

4. AL BAYT

Het WK van Qatar heeft veel spannende kansen gecreëerd voor de lokale bevolking en de stadions zijn daar een goed voorbeeld van. Al-Bayt Stadium is ‘s werelds eerste door Arabieren ontworpen stadion. De vorm van het stadion zou het traditionele ‘House of Pottery’ vertegenwoordigen. Bovendien is het het op één na grootste stadion en heeft het een capaciteit van 60.000 toeschouwers.

Het stadion zelf is ontworpen met een schuifdak en net als het Education City Stadium zullen delen van het Al-Bayt Stadium na het toernooi worden ontmanteld en aan ontwikkelingslanden worden geschonken.

5. AL-RAYYAN

Al-Rayyan Stadium is speciaal voor Qatar omdat het is vernoemd naar een geliefde voetbalclub in Qatar. Het stadion is gebouwd in de stad Al-Rayyan. Ook is het nieuwe stadion gebouwd op de plaats van het oude stadion van de club, Ahmed Bin Ali. Met een capaciteit van 40.000 zitplaatsen wordt het een stadion waar veel locals dol op zullen zijn.

De architectuur van het stadion is geïnspireerd op de prachtige en wilde zandduinen in het westen van Qatar.

6. LUSAIL

Gelegen in de stad Lusail, is het de grootste van de acht stadions. Met een ongelooflijke capaciteit van 80.000 zitplaatsen is Lusail het stadion dat zal worden gebruikt voor de openingswedstrijd en, belangrijker nog, de locatie voor de FIFA-wereldbekerfinale van Qatar 2022!

Net als de andere 8 stadions, zal het ook gedurende het hele toernooi worden gebruikt om verschillende wedstrijden te organiseren voorafgaand aan de finale. De structuur is, net als veel van de andere stadions, geïnspireerd op Arabische motieven en cultuur.

7. RAS ABU ABBOUD

Het Ras Abu Abboud Stadium, gelegen in de hoofdstad Doha, is speciaal ontworpen zodat delen van het stadion na het toernooi gemakkelijk kunnen worden afgebroken. Zodra deze secties zijn ontmanteld, zullen ze worden gebruikt voor sport- en niet-sportprojecten.

Met een capaciteit van 40.000 toeschouwers is het stadion een ander voorbeeld van architectuur die is geïnspireerd op de omgeving. Met de vorm van dit stadion geïnspireerd op de Gahfiya. Dit is de traditionele hoofdtooi die door mannen in landen in het Midden-Oosten wordt gedragen.

Daarnaast zal het een kliniek van het Aspetar-ziekenhuis huisvesten voor sportgeneeskunde en orthopedie. Deze clinic zal niet alleen spelers dienen tijdens de FIFA World Cup Qatar 2022. Het zal atleten van over de hele wereld blijven dienen als onderdeel van de zorg die Aspetar biedt aan atleten van over de hele wereld.

8. AL-THUMAMA

Met een capaciteit van 40.000 toeschouwers zullen de wedstrijden voorafgaand aan de kwartfinales plaatsvinden in het Al-Thumama Stadium. Het stadion ontving in mei 2018 de MIPIM/Architectural Review Future Project Award voor Beste Ontwerp in de categorie Sport en Stadions.

Een aandachtspunt zijn de groene ruimtes van het stadion die zich uitstrekken over 50.000 vierkante meter.

🔻🔻🔻🔻🔻⚽🔻🔻🔻🔻🔻

🔻⚽ ⚽🔻

MIRA POR SI TE LO PERDISTE🔻