מונדיאל קטאר 2022 ייחודי מסיבות רבות . קודם כל, זו הפעם הראשונה שהמונדיאל יתקיים בחצי האי ערב . כמו כן, קטאר תהיה המדינה המוסלמית והערבית הראשונה שתארח את גביע העולם של פיפ»א .
מונדיאל קטאר 2022 זה יתקיים בחודשים נובמבר ודצמבר. זאת בניגוד לשעות הלינה הרגילות במהלך החודשים מאי, יוני ויולי. הבדל מרכזי נוסף הוא העובדה שהטורניר יהיה קצר יותר באופן ניכר, ויצטמצם ל-28 ימים כשהגמר מתוכנן ל-18 בדצמבר 2022.
שינוי העונה מקיץ לחורף נובע ממזג האוויר הלוהט של קטאר. עם שיא של 41 מעלות צלזיוס בקיץ.
גביע העולם בקטאר 2022 יהיה גם הטורניר האחרון בו ישתתפו 32 נבחרות. לקראת מונדיאל 2026, יתחרו בסך הכל 48 נבחרות.
האצטדיונים
כמו בכל גביעי פיפ»א, המארחת, קטאר, תתארח במספר אצטדיונים חדישים. רבים מהם עוצבו במיוחד עבור גביע העולם של פיפ»א קטאר 2022!
יהיו שמונה אצטדיונים בסך הכל עם קיבולת בין 40,000 ל-80,000. שבעה מהאצטדיונים הללו נבנו או נבנים במיוחד עבור הטורניר. האצטדיון השני עבר שיפוץ נרחב כדי להבטיח שהוא מוכן לארח 40,000 אוהדי כדורגל בינלאומיים.
1. AL KHALIFA INTERNATIONAL
נבנה בבירה דוחא בשנת 1976, שופץ ושופץ לחלוטין. האצטדיון נפתח מחדש בשנת 2017 ואירח אירועי ספורט שונים מאז פתיחתו. אחד המרכיבים העיקריים של הטכנולוגיה החדשה ששולבה באצטדיון זה היה טכנולוגיית הקירור שלו . זה כדי לעזור לשמור על קור רוח הן לאוהדים והן לשחקנים שאולי לא רגילים למזג האוויר החם של קטאר .
הקיבולת של אל-חליפה אינטרנשיונל היא 40,000 והיא מיועדת למשחקי חצי הגמר של מונדיאל קטאר 2022.
2. AL JANUB
אל-ג’אנוב ממוקם ליד החוף בעיר אל-וואכרה . הקיבולת של האצטדיון הזה היא גם 40,000 עם כוונה לארח את חצי הגמר של גביע העולם פיפ»א. אל-ג’אנוב נבנה במיוחד עבור גביע העולם בקטאר ונפתח בשנה שעברה, מה שהפך אותו לאצטדיון הראשון שנבנה לאחרונה עבור גביע העולם ב-2022.
האדריכלית של האצטדיון הזה היא העיראקית זאהה חדיד . לדבריו, העיצובים שלו נוצרו בהשראת אופי הספנות החופית, הסחר הימי והדיג.
3. עיר חינוכית
עיר החינוך, השוכנת גם בעיר דוחא , בירת קטאר, תשמש לאירוח משחקים ממונדיאל 2022 ועד לרבע הגמר.
עם קיבולת להכיל 40,000 . אחד הדברים הטובים ביותר באצטדיון הזה הוא שאחרי שהמונדיאל יסתיים, קטאר תתרום 20,000 מושבים של ערי חינוך למדינות מתפתחות.
היו תוכניות בשנת 2020 להציג את האצטדיון הזה על ידי אירוח טורניר בינלאומי עם פורטוגל, קרואטיה, שוויץ ובלגיה . עם זאת, בשל מגיפת הקורונה העולמית, נאלצו לדחות את אלה.
4. AL BAYT
גביע העולם בקטאר יצר הזדמנויות רבות ומרגשות עבור המקומיים והאצטדיונים הם דוגמה מצוינת לכך. אצטדיון אל-בית הוא האצטדיון הראשון בעולם בעיצוב ערבי. אומרים שצורת האצטדיון מייצגת את ‘בית החרס’ המסורתי. בנוסף, זהו האצטדיון השני בגודלו ובעל קיבולת של 60,000 צופים.
האצטדיון עצמו מיועד לגג נפתח, ובדומה לאצטדיון עיר החינוך, חלקים מאצטדיון אל-בית יפורקו לאחר הטורניר ויתרמו למדינות מתפתחות.
5. אל-ראיין
אצטדיון אל-ראיאן מיוחד לקטאר שכן הוא נקרא על שמו של מועדון כדורגל אהוב בקטאר. האצטדיון בנוי בעיר אל-ראיאן. כמו כן, האצטדיון החדש נבנה במקום בו עמד האצטדיון הישן של המועדון, אחמד בין עלי. עם קיבולת של 40,000 מושבים, זה יהיה אצטדיון שמקומיים רבים יאהבו.
הארכיטקטורה של האצטדיון היא בהשראת דיונות החול היפות והפראיות הממוקמות במערב קטאר.
6. LUSAIL
ממוקם בעיר לוסיל, הוא הגדול ביותר מבין שמונת האצטדיונים. עם קיבולת מדהימה של 80,000 מושבים, לוסאייל הוא האצטדיון שישמש למשחק הפתיחה ויותר מכך המקום לגמר גביע העולם בקטאר 2022!
כמו 8 האצטדיונים האחרים, גם הוא ישמש לאורך הטורניר לאירוח משחקים שונים לפני הגמר. המבנה, כמו רבים מהאצטדיונים האחרים, עוצב בהשראת מוטיבים ותרבות ערבים.
7. RAS ABU ABBOUD
ממוקם בעיר הבירה דוחא, אצטדיון ראס אבו עבד תוכנן במיוחד כך שניתן יהיה לפרק חלקים מהאצטדיון בקלות לאחר הטורניר. לאחר פירוק הקטעים הללו, הם ישמשו לפרויקטים ספורטיביים ולא ספורטיביים.
עם קיבולת של 40,000 צופים, האצטדיון הוא דוגמה נוספת לארכיטקטורה בהשראת סביבתו. עם צורת האצטדיון הזה בהשראת הגחפיה. זהו כיסוי הראש המסורתי של גברים במדינות המזרח התיכון.
בנוסף, תארח מרפאה של בית החולים אספתר לרפואת ספורט ואורתופדיה. מרפאה זו לא תשרת רק שחקנים במהלך מונדיאל קטאר 2022. היא תמשיך לשרת ספורטאים מכל העולם כחלק מהטיפול שאספטר מציעה לספורטאים מכל העולם.
8. אל-תומאמה
עם קיבולת של 40,000 צופים, אצטדיון אל-תומאמה יארח את המשחקים לקראת רבע הגמר. האצטדיון קיבל את פרס MIPIM/Architectural Review Future Project עבור העיצוב הטוב ביותר בקטגוריית הספורט והאצטדיון במאי 2018.
נקודה להדגשה היא השטחים הירוקים של האצטדיון המשתרעים על פני 50,000 מ»ר.